Amsterdam klaar voor kleine revolutie in de voedselindustrie.

Amsterdammers willen de regie over de productie van hun eten herpakken door samen te investeren in grond én de Amsterdamse boer Kasper Hoex.

datum/maand/2018

De Groente Amsterdammer wordt een club van Amsterdamse huishoudens en één boer die samen de stap maken naar een nieuw voedselsysteem. Samen starten zij binnenkort een boerderij met tuinbouw, fruitteelt, kippen en varkens voor de eigen voedselvoorziening. 

Hiervoor zijn zij op dit moment op zoek naar landbouwgrond tot 20 km buiten Amsterdam. ‘Wij willen de regie over de productie van ons voedsel herpakken door samen te investeren in onze grond én onze boer, Groente Amsterdammer. 

Kasper Hoex, initiatiefnemer van De Groente Amsterdammer: ‘Ik wil de transitie richting een meer duurzaam voedselsysteem versnellen. Hiervoor gebruik ik mijn ecologische kennis en ondernemerschap.’

Naast geluk levert deze alternatieve aanpak een positieve bijdrage aan de natuur en de biodiversiteit. Ze werken biologisch met ruimte voor de natuur (natuurinclusief) en een focus op een actief bodemleven. Het concept is innovatief in haar eenvoud maar een krachtige manier om te laten zien dat het anders kan.

Het concept werkt lokaal en seizoensgebonden waardoor leden nieuwe smaken zullen ontdekken. Door de directe afzet wordt er bespaart op zowel transport als verpakkingsmateriaal. Omdat de boer precies weet hoeveel monden hij moet voeden is er weinig voedselverspilling. Niet op het land en niet in de keten. Want die is er niet.

Om dit te realiseren zoeken we 3-10 hectare pacht- of koopgrond tot 20 km buiten Amsterdam en zoeken wij extra leden. Meld je aan op www.degroenteamsterdammer.nl en tips voor land kunnen naar info@degroenteamsterdammer.nl.

LOGO De Groente Amsterdammer_v02-01.png

over het voedselvraagstuk

  • de Volkskrant: bekijk interessante artikelen op De Voedselzaak: lees hier

  • de Volkskrant: we moeten van onze verslaving aan goedkoop voedsel af: lees hier

  • de Volkskrant: klimaatdoelen op je bord, dat wordt meer groente en minder vlees: lees hier

OVer de oplossing

  • Trouw: voedsel moet trots zijn van boer én burger: lees hier

  • BNR radio: bezoekt Herenboerderij in Boxtel: luister hier

  • de Waardenscheppers: boer, burger en consument in één: lees meer

  • de Volkskrant: interview met Alice Waters over de slowfood keuken: lees meer