Over ons

Abonnees vormen de basis

Abonnees, ofwel “Groente Amsterdammers” vormen de basis van De Groente Amsterdammer (vorig jaar 200 families). Voorafgaand aan het seizoen kopen zij hun aandeel in de oogst. Een wekelijks pakket van fantastische groenten en fruit van  meer dan 1 hectare zware kleigrond. Met de voorfinanciering van deze abonnees maakt boer Kasper het land klaar en door de afstemming van vraag en aanbod weet Kasper exact hoeveel hij moet zaaien, planten en oogsten. We werken regeneratief zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen en met alle handen die mee willen boeren. De keten bestaat uit een korte lokale lijn direct van boer naar afnemer. Zo vers als vers kan zijn. Doe je mee?

Boer Kasper

Kasper (34 jaar) is tuinder en ecoloog en oprichter van De Groente Amsterdammer en mede initiatiefnemer van Landgoed Rorik. In 2017 huurde Kasper land bij tuinder Wim Bijma in Amsterdam-West. Hier produceerde hij met succes groente voor de community van 45 Amsterdammers. Kasper studeerde van 2016 tot 2018 aan de Warmonderhof, de opleiding voor biologisch dynamische landbouw. Van 2008-2012 studeerde Kasper Future Planet Studies (major Ecologie) aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie startte hij met Jaap van den Biesen het campagnebureau Alhambra. Een bureau dat de transitie naar een meer duurzame economie helpt versnellen.

 

Bestuur stichting De Groente Amsterdammer

Paul Klatser / Penningmeester

Sinds mijn pensioen werk ik alweer een paar jaar als vrijwilliger bij de Groente Amsterdammer. Dit is mijn uiting van maatschappelijke betrokkenheid bij duurzame voedselproductie. Daarbij hou ik van lekker eten, ben ik gek op groenten, heb ik interesse in de tuinbouw en werk ik graag samen met jonge positieve mensen. Dat alles vind ik op landgoed Rorik bij de Groente Amsterdammer. Never een dull moment en elke dag daar is een feestje voor mij. Voor mijn pensioen was ik hoogleraar aan de UvA/AMC en aan de VU. Als biochemicus heb ik tientallen jaren gewerkt aan oplossingen voor tropische ziekten en de laatste jaren leidde ik een groep experts die kankeronderzoek deed. Ook dit alles met veel plezier. Ik ben al meer dan 40 jaar gelukkig niet-getrouwd met Susan, heb twee zonen en woon in Amsterdam.

Lukas Hoex / Voorzitter

Vanaf de eerste plannen op Rorik kijk ik met ontzag naar de moed, visie, en het geduld van boer Kasper en collega’s. Mijn dagelijks werk gaat ook over verduurzaming van voedselketens, maar dan complexe internationale ketens met veel afval, veel verpakking, en veel uitstoot. En helaas vaak weinig smaak. Tof werk met serieuze vooruitgang de afgelopen 15 jaar, en nog veel potentiële impact na te jagen, maar ook weinig opties om het helemaal anders te doen. Door mee te werken aan deze stichting hoop ik een lokale, korte voedsel keten te ondersteunen, met veel minder afval, uitstoot en verpakking. En super lekkere groente en fruit, waar ik elke week van geniet samen met mijn partner en twee kinderen.

Gezocht / Bestuurder

Er staat een vacature open voor penningmeester of secretaris. Voor een oriënterend gesprek neem contact op met de penningmeester Paul Klatser op telefoonnummer 0612060256

Doelstellingen

Zoals bij de notaris vastgelegd heeft Stichting De Groente Amsterdammer als doel het vergroten van maatschappelijke betrokkenheid bij duurzame voedselproductie middels het faciliteren van directe kennismaking met, en participatie bij, biologische tuin- en akkerbouw, fruitteelt en kleinschalige veeteelt. Bekijk hier de statuten. Er staat een vacature open voor penningmeester of secretaris. Voor een oriënterend gesprek neem contact op met de penningmeester Paul Klatser op telefoonnummer 0612060256

Scroll naar boven